Oldalak

Keresés ebben a blogban

2011. december 11., vasárnap

ATILLA


A legkatonásabb öltözet megszületéséről.



 
“Arad megyében Csáky gróf ajánlatára a nemes ifjak az Árpádok és a hunok viseletét újra behozni elhatározták. (...) Minden jel arra mutat, hogy ez az ősrégi viselet behozatala nem a véletlen műve, hanem holmi gonosz célzattal van összekötve. (...) Bővebb tudósítást is kérek arról, hogy kinek az eszméje volt az ősi hun öltözet s milyen mértékben terjedt el a szomszédos megyékben. Vajon van-e a dolognak valamelyes politikai háttere?” (1825, augusztus 6-án, August Sedlnitzky császári belügyminiszter)

Néhány hét múlva mind a Temes mind a Bihar megyei főispáni beiktatáson résztvevő bandériumok atillában, azaz zsinóros hosszú dolmányba öltözötten vonultak fel. De az atilla nem maradt a Pártiumban, szeptember 18-án bevonult az országgyűlésre. Orczy Lőrincz aradi főispán  ruhájáról még rendőri jelentés is készült, a káptalani követ pedig korholta az urak tatár ruháját, “historionad”-ját. Bécsben tartottak a ruha mögött megbújó esetleges politikai motivációtól, Széchenyi István viszont kigúnyolta érte (az általa amúgyse sokra tartott) Hunyady grófot.

Az atilla divatja gyorsan elterjedt. Még “alkotmányos kalpagot” is teremtettek hozzá, három fehér tollal. Ugyanebben az évben Veszprémben, majd Somogy megyében is megtiltották, hogy a megyegyűléseken német ruhában (bugyogóban és pofoncsapott kalapban) jelenjenek meg a résztvevők.


 
Báró Orczy Lőrinc, Arad megye főispánja

Az atilla lassan a vármegyei nemesség  szimbolikus jelentőségű ruhadarabja lett. Az 1832-1836. évi országgyülésen a tárgyalási terembe már csak  attilában volt szabad belépni (így hát a követek egy jórésze eladta díszmagyarját), 1844-ben pedig  Metternich herceg is fekete atillában jelent meg az országgyűlés megnyitóján.

A szabadságharc leverése után igencsak elszaporodtak a passzív ellenállás kellékei: a Kossuth-kalap, Petőfi-gallér, Zrínyi-dolmány stb. Az atilla megjelenésében is biztos szerepet játszottak a politikai-ideológiai motivációk, de miért pont egy  XVII-dik századi divatot élesztettek fel, a hosszúdolmányt, s adtak neki egy hun nevet.? Mennyi köze volt ehhez a Nádasdy Mauzóleumnak? Talán sok. Nádasdyak Attilája térdig érő dolmányt visel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése